perjantai 25. marraskuuta 2011

Perusperjantai

Outoa ajatella, että ollaan jo puolessa välissä lukukautta. Lupaan tällä kertaa oikeasti kiristää blogin päivitystahtia...

Ensi viikolla on vuorossa lukukauden ensimmäiset kokeet. Maanantaina on koe Japanese 2 -kurssipaketista, joka on se helpompi niistä kahdesta jotka valitsin ja pitää sisällään Genki II -oppikirjan ensimmäisen puoliskon. Ei siis pitäisi olla liian vaikeaa. Torstain Politics and Economics of Globalization -kurssin koe voi sitten olla jotain ihan muuta, vaikka opetus onkin kokonaan englanniksi. Kirsikkana kakun päällä on torstaina vielä toinen koe - kurssilta Japanese Reading 3 - joka käydään kokonaan japanin kielellä.

-----

Perjantait ovat siitä helppoja päiviä, että omassa lukujärjestyksessä perjantaisin on vain yksi kurssi, Japanese Grammar and Discourse, jossa pyritään ymmärtämään niitä japanin kielen kiemuroita, jotka muilla kursseilla tankataan päähän hauki-on-kala -periaatteella. Tajuntani räjähti, kun erään tunnin jälkeen tajusin viimein, miksi koulusta valmistutaan 「大学卒業する」 eikä 「大学卒業する」 tai miksi kaverin voi tavata sekä 「友達会う」 että 「友達会う」. Tavallisesti oppikirjat antavat verbien yhteydessä valmiiksi niihin sopivat partikkelit, jolloin palataan takaisin hauki-on-kala -tyyppiseen muistamiseen.

Tämän perjantain tunnille kotitehtävänä oli tehdä presentaatio oman äidinkielen ja japanin välisistä eroista ja yhtäläisyyksistä. Tarkoitus oli suunnitella presentaatio torstai-iltana, mutta tapani mukaan raavin esityksen kasaan noin kaksi tuntia ennen koulun alkamista. Kuten odotettua, ei kyseisellä valmistautumisella hirveän hyvää jälkeä tullut...

Illanvietto Oitassa on täynnä mahdollisuuksia. Kun kyseessä on prefektuurin pääkaupunki, on erilaisia ajanviettotapoja lähes loputtomasti. Useimmiten vaihtari- ja tuutoriporukka suuntaa kuitenkin erityisesti ulkomaalaisten suosimaan PEI-pubiin tai johonkin Oitan kymmenistä karaokebaareista, kunhan turvamies on käynyt heittämässä meidät pihalle asuntolan aulasta ja sulkemassa ovet.

Tänä perjantaina oli kuitenkin vuorossa rennonpuoleinen koti-ilta yliopiston elokuvailtapäivän jälkeen. Usein perjantai-iltapäivisin opettajat näyttävät elokuvia yliopiston tiloissa, jonne tuodaan erilaisia herkkuja syötäväksi. Tällä kertaa vuorossa oli hieman vakavampi elokuva, dokumentti Black Gold, joka kertoo Etiopialaisten reilun kaupan kahvintuottajien kamppailusta länsimaalaisia suuryrityksiä vastaan. Teeman kunniaksi professorit toivat paikalle reilun kaupan kahvia sekä donitseja.


Illat Oitassa ovat käymässä paikallisittain melko kylmiksi ja öisin lämpötila käy jo viidessä asteessa. Päivisinkään ei enää auta liikkua pelkässä t-paidassa, joten ainakin omalta osaltani ulkona roikkuminen on vähentynyt huomattavasti. Vaikka toisinaan on ihan mukava viettää koti-iltoja leffojen ja dataamisen parissa omassa rauhassa, niin pitäisi kuitenkin pitää mielessä ottaa tästä ajasta irti kaikki mahdollinen.

7 kommenttia:

  1. Heissan Joonas! Terkkuja aksun saarisemman paluu bussista. Japani kuulostaa todella mielenkiintoiselta paikalta, hyviä kirjoituksia olet saanut tehtyä. Odotan jo innolla omaa Kiinan vaihtoaikaani. -Tellu

    VastaaPoista
  2. Moro!

    Mielenkiintoinen on vielä aika lievä ilmaisu... Mitä muilta kiinanmatkaajilta on kuullut, niin aikamoista settiä on luvassa sielläkin päin. :D

    Paljonko on päiviä jäljellä ennen lähtöä?

    VastaaPoista
  3. 5.3. alkaa opetus, joten ennen sitä pitäs lähtee matkaan. Vielä ei ole lentolippuja eikä kyllä viisumiakaan. Joten niitä odotellessa. -Tellu

    VastaaPoista
  4. Moikka mä kirjottelen täällä taas. :D Tarkoituksena oli lähettää sulle ihan sähköpostia, mutta en onnistunut löytämään osoitetta.
    Semmonen pyörii nyt mielessä, kun oon näihin vaihtohommiin enemmän perehtynyt, että onko sulla tietoa oliko sun hakiessa sinne kauheesti muita hakijoita? Jouduttiinko käyttään niitä pisteytys kriiteerejä?
    T. Ida

    VastaaPoista
  5. Hakijoita taisi olla juuri sen verran, kuin on vuodessa varattu paikkoja kyseisiin yliopistoihin. Pisteytystä ei siis tällä kertaa tarvittu eikä ketään ei tarvinut lähettää toiseen maahan tai jättää Suomeen. Yhteensä Japaniin lähti viisi opiskelijaa. Oitan yliopistoon kaksi ja Ritsumeikan Asia Pacific Universityyn kolme.

    Sulla tuntuu kuitenkin sen verran motivaatiota olevan, että kannattaa tavalla tai toisella hakea etukäteen piste tai pari esim. työväenopiston japaninkursseilla tai TAMKin aasiaopinnoilla istumalla.

    VastaaPoista
  6. Jep, oon japania puoltoista vuotta lukenu ja mietin tota kv-tuutorointia, kun siitäkin saa pisteitä ja niitä aasianopintojakin oon pohtinu. :)

    Kiitti taas pikaisesta vastauksesta.

    VastaaPoista
  7. Elä sie Joonas ressaa näistä kirjotteluista. Nauti ny siellä olosta, se reissu menee nimittäi nopiaa ohi :)

    - Emilia

    VastaaPoista