keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Apurahoista ja opintotuista ulkomailla

Vaihtoon lähteminen on tehty Suomessa opiskelijan lompakon kannalta aivan julmetun helpoksi. Toisin kuin monessa muussa maassa, ei täällä vaihto-opiskelu ole kiinni vanhempien kukkaron koosta. Suurinta osaa näyttelee opiskelijan oma viitsiminen tukia ja apurahoja hakiessa.

Mietitään hetki erilaisia tukia, joita omassa tapauksessani TAMK sekä Kela tarjoaa viiden kuukauden opiskelujen ajaksi:

  • Koulun apuraha 250 euroa kuussa: yhteensä 1250 euroa.
  • Kelan opintotuki ja asumislisä, noin 470 euroa kuussa: yhteensä 2350 euroa.
...yhteensä 3600 euroa.

Lisäksi hain erilaisia apurahoja noin 1500 euron edestä, joka kasvattaa potin 5100 euroon. Kaikki tämä ilman minkäänlaisia suhteita. Opintolainalle saa korotetun valtiontakauksen ulkomaanopiskelujen ajaksi.

Miksi ihmeessä tästä ei puhuta?


Voin vain kuvitella, kuinka monen opiskelijan vaihtohaaveet kariutuvat turhiin rahahuoliin samalla kun ammattikorkeakoulut ja yliopistot kuitenkin pyrkivät työntämään opiskelijoitaan ulkomaille. Koulut tuntuvat kovasti paasaavan vaihto-opiskelujen hienoudesta ja tärkeydestä, mutta vain harvoin opiskelijoille kerrotaan suoraan, ettei heidän tarvitse ottaa suurta lainaa tai tehdä niska limassa töitä opiskelujen ohessa voidakseen tarttua mahdollisuuteen. Lukukausimaksuistakaan ei tarvitse huolehtia, kunhan hakee vaihtoon kouluun, jonka kanssa hakijan koululla on yhteistyösopimus.

Apurahojen hakeminen vaihto-opintoja varten on suurimmassa osaa tapauksissa melko yksinkertaista: ensin etsitään säätiö tai yritys, joka tarjoaa apurahoja/stipendejä, jonka jälkeen apurahan tarjoajalle lähetetään ohjeiden mukaiset paperit ja odotellaan pari viikkoa päätöstä. Osassa tapauksista riittää vapaamuotoinen hakemus ja ajan tasalla oleva opintorekisteriote. Toiset haluavat mukaan tarkempia selvityksiä mm. vaihto-opintojen tarpeellisuudesta, mutta mistään mahdottomuuksista ei todellakaan ole kyse.

Monet seurat myöntävät apurahoja jo sillä perusteella, että hakijalla on sukujuuret tietyllä alueella, esimerkkinä Karjalan sivistysseura. Lisää tietoja apurahoista ja niiden hakemisesta löytyy Säätiöpalvelun kotisivuilta.

Siinä riittävästi avautumista yhdelle illalle!



Loppukevennyksen tarjoaa seuraava virheilmoitus, joka ponnahti ruudulle noin puoli tuntia sitten:


Kyllä, kannettava tietokoneeni hajoaa parhaillaan käsiini. Kyllä, minulla on jäljellä enää kaksi arkipäivää Suomessa. Kyllä, pakko ottaa huumorilla...

5 kommenttia:

  1. Olen ihan samaa mieltä tosta, että noista tuista puhutaan ihan liian vähän! Tosi monelle kaverilleni olen jo toitottanut, miten hyvät tuet vaihtoonlähtijä saa, ettei se vain jäisi siitä kiinni. :)

    Toivottavasti tietokone kokee ihmeparantumisen tai saat sen korjattua ennen lähtöäsi! :)

    VastaaPoista
  2. Suomen Akatemian apuraha jatko-opiskelijalle Japaniin on 2800 € / kk.

    Verovapaata ;)

    Error-ikkunasta päätellen koneesi ei liene ihan uusinta vuosimallia. Ehkä on raudan päivittämisen aika. (ellet käytä Wintoosaa retroteemalla)

    VastaaPoista
  3. Huomenissa kone lähtee Ruotsia kohti (?!) huollettavaksi. Toivotaan, että paketti kerkiää tulla huollosta ennen reissua, tai muuten ei auta muu kuin pyytää perhettä lähettämään tietokoneen postissa Japaniin...

    Ei huhhuh mitä rahoja! Taitaa ruokavalioon kuulua pikkuhiljaa muutakin kuin nuudelia :) ja kyseessä on kuin onkin kesällä ostettu läppäri, jossa teemana Windows Classic, vieläpä vanhalla kunnon turkoosilla taustavärillä! :D

    VastaaPoista
  4. No, täytyy toki huomioida että apurahalla kustannan asunnon Tokiossa, mikä ei ole hirveän halpa. Mutta, en valita... kyllä tuolla pärjää.

    Fight against silmäkarkki OS.

    VastaaPoista
  5. Mä saan yliopistolta matka-apurahan (1000 e), mutta muuten sitten pitää kitkutella opintotuella. ("Kitkutella" siksi, että koko opintotuki menee mulla todennäköisesti pelkkiin asumiskustannuksiin... Tiedä sitten, mistä rahat muuhun elämiseen revin :'''DD)

    Oon yrittänyt metsästää erilaisia apurahoja, mutta ei ole kyllä vielä tullut mitään sellaista vastaan, jossa olisin täyttänyt tarvittavat kriteerit -> olisin voinut hakea. No, josko vielä ehtisi jotain löytää...!

    VastaaPoista